By Bella Kostym historia

Dior- designer of dreams

  🎂 IgĂ„r fyllde bloggen 1 Ă„r! Hipp hipp hurra hurra hurra! 🎂

Det tĂ€nkte jag fira med mitt inlĂ€gg om Dior som nu Ă€r klart 😀


 

Jag har gjort det! Jag har sett utstĂ€llningarnas utstĂ€llning- “Dior- designer of dreams” pĂ„ Victoria&Albert museet i England och den var helt fantastisk. Det var nĂ„got av det bĂ€sta jag nĂ„gonsin sett, helt enastĂ„ende. Verkligen! ✹

För er som kÀnner att ni inte riktigt förstÄr vad jag pratar om sÄ kan jag berÀtta att den hÀr utstÀllnignen Àr a once in a lifetime show, ungefÀr som en rock-konsert för fashionlovers. Biljetterna har varit helt slutsÄlda för hela visningsperioden frÄn februari till september!
UtstĂ€llningen Ă€r den största visningen nĂ„gonsin av Dior’s kreationer igenom Ă„rtionden, den innehĂ„ller historiska plagg som markerat stora hĂ€ndelser i den vĂ€sterlĂ€ndska kulturen och att fĂ„ se ett av dessa plagg i verkligheten Ă€r som att fĂ„ trĂ€ffa sin idol. Jag var helt tagen.

V&A – Otroligt bra jobbat!

 

 

“The New look””

 

 

Det första jag ser nĂ€r jag gĂ„r in i den första rummet av utstĂ€llnignen Ă€r the iconic “Bar suit” som markerar Dior’s “New look” jag hoppar liksom nĂ€stan till och blir faktiskt tĂ„rögd. Det Ă€r helt otroligt att jag faktisk har sett denna kreation i verkligheten.

 

Tittade man nĂ€ra sĂ„ kunde man se att vid höger hörn pĂ„ framsidan av kavajen sĂ„ fanns en liten flĂ€ck.. undra vem som bar den dĂ„ och nĂ€r det hĂ€nde.. 🙂

 

 

Som ni kan lĂ€sa i texten nedan sĂ„ Ă€r det trott att det Ă€r just det hĂ€r exemplaret som Ă€r pĂ„ bilden. En bild som finns i varje dokumentĂ€r/bok/film om modehistoria. Den hĂ€r outfiten, “The New look” Ă€r en bit av historien.

 

Efter den hĂ€r början sĂ„ var det redan klart att det hĂ€r skulle bli en fantastisk utstĂ€llnign. Det var tre kreationer jag visste att jag ville se men inte vĂ„gade hoppas skulle finnas, The new look var en av dem och redan i nĂ€sta rum sĂ„g jag den andra klĂ€nnignen, Princess Margaret’s 21st birthday dress. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till, helt överlycklig.

 

 

Det var sĂ„ hĂ€ftigt att fĂ„ se klĂ€nningen pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll! Jag har sett den pĂ„ bild mĂ„nga gĂ„nger men closeup sĂ„ kunde man se att broderiet pĂ„ kjolen var gjort av strĂ„ och snĂ€ckor! De smĂ„ paljetterna var tillochmed pytte smĂ„ stjĂ€rnor och cirklar skurna ur trĂ€! SĂ„ coolt att Dior valde naturliga material till en sĂ„dan viktig och pampig klĂ€nning! Bra val! 😀

Midjan var pytteliten!

I bakgrunden kan ni se det hĂ€r fotot dĂ€r Princess Margaret bĂ€r klĂ€nningen 🙂

Related image

 

Dior i 50-talets Storbritannien

 

 

“Historicicm”

I detta vĂ€ldigt lush rum sĂ„ fick vi se klĂ€nningar som var skapade inspirerade av historien man kunde bland annat se anor av 1700-talet och sekelskiftet. HĂ€r nedan Ă€r en klĂ€nning skapad av John Galliano med en sekelskifteskorset som inspiration till livet 🙂

 

 

Ett av mina absoluta favorit rum var de sĂ„kallade “Garden room” Det var bokstavligt talat blommor frĂ„n golv till tak. Ett otroligt vackert sagovĂ€rldsrum dĂ€r alla klĂ€nningar var inspirerade av just blommor. Blommor Ă€r en Ă„terkommande inspirationkĂ€lla för Dior och det var sĂ„ spĂ€nnande att se klĂ€nningar frĂ„n olika Ă„rtionden och designers med samma tema! ✹

SĂ„ otroligt vackert!

Bland klĂ€nningar i lila 2:a frĂ„n vĂ€nster sĂ„ sĂ„g jag den, Raf Simons klĂ€nning designad till hans första kollektion för Dior!! Har ni inte redan sett Dior dokumentĂ€rern “Dior and I” sĂ„ mĂ„ste ni se den! Den handlar om just den hĂ€r kollektionen. Vi alla sĂ„g den pĂ„ SVT nĂ€r jag jag jobbade dĂ€r, vi fĂ„r följa Raf Simons emotionella resa till att skapa nĂ„got helt underbart vackert. DokumentĂ€ren fĂ„ngar kĂ€nnslan av mode som konst, sĂ„ att fĂ„ se en av de klĂ€nningarna i verkligheten var som att mötas av den energin pĂ„ riktigt, nĂ€r allt gĂ„r lite i slowmotion och klĂ€nningarna finally graciously make it down the runway. Åh!

 

HÀr Àr klÀnningen pÄ bilden

Den hÀr kolletionen Àr en av de som har inpirerat mig mest, just för den igenkÀnningen i dokumentÀren, att den kÀnslan av skapa klÀder kan ge och betyda sÄ mycket. För flera Är sedan sparade jag en bild pÄ den hÀr klÀnningen pÄ min pinterest och nu sÄ har jag sett den i verkligheten!!

Haute couture is the pinnacle of fashion design. Literally translated as ñ€œhigh dressmakingñ€, a garment cannot be called ñ€œhaute coutureñ€ unless it is hand-made in Paris...

DIOR par Raf Simons | FW 2014/15 embroidery.

Handbroderade blommor tÀcker klÀnningarna ur denna Couture kollektion!

 

DokumentĂ€rern “Dior and I” 

Image result for raf simons dior and i

Image result for raf simons dior and i

Jag inser nu nĂ€r jag kommit hem att jag ocksĂ„ sett den hĂ€r klĂ€nningen ur dokumentĂ€ren ovan som Raf sitter och kollar pĂ„! 😀

 

 

I rum 6 sĂ„ var det just Designers för Dior som var i fokus. DĂ€r sĂ„g jag Ă€nnu en favorit, John Galliano’s “Madeleine dress”. AlltsĂ„ nĂ€r jag sĂ€ger att den hĂ€r utstĂ€llnigen var som en rock koncert sĂ„ menar jag det verkligen haha. Den var Allt och lite till!

The Madeleine dress har tydlig inspiration frĂ„n sekelskiftet, kan ni se likeheterna? 🙂 HĂ€r har jag bloggat som sekelskiftet.

John Galliano for Christian Dior Couture - Fall 2005 Couture - Model: Olga Sherer - Vogue Russia, June 2011 - Photo by Patrick Demarchelier

 

 

“The Ateliers”

Toile’s av Dior AlltsĂ„ “testplagg” gjorda i enkla material för att prova tekniker och passform innan de klipps i de verkliga tyget.

 

 

The Grand finale “The Dior Ball”

NĂ€r jag trodde att jag hade sett allt, gick jag in i det sista stora rummet pĂ„ utstĂ€llningen och jag kan bara sĂ€ga WOW. I taket pĂ„gick en ljusinstallation med matchande dramatiskt ljud och det var en show stopper kreation efter den andra. Rummet var inpirerat av astrologi med klĂ€nningar pĂ„ temat med namn sĂ„ som “Athena” och “HĂ©lios”

 

 

DĂ€r var den, den sista klĂ€nningen jag hade önskat se  “JUNON” klĂ€nningen. Designad och skapad till höst/vinter kollektionen 1949.

Image result for junon dress dior 1949

Arbetet som Ă€r nedlagt pĂ„ “blombladen” Ă€r helt otroligt! Ni förstĂ„r, att se dessa plagg dĂ€r nĂ„gon har dedikerat sĂ„ mycket tid och hjĂ€rta för att skapa nĂ„got vackert, berör Ă€nda in i sjĂ€len. Det blir mer Ă€n en klĂ€nning det Ă€r som en livs levande dröm!

 

En sektion av balrummet var dedikerat till gala klÀnningar som burits av stjÀrnor pÄ röda mattan de senaste Ären.

Kolla in handarbetet!!

 

 

 

J’ adore klĂ€nningarna

Det Ă€r ju dom! Jag kunde knappt tro mina ögon men ju mer jag tittade desto sĂ€krare blev jag. Ett bevis pĂ„ att Dior Ă€ven kan skapa enastĂ„ende klĂ€nningar med betydligt mindre tyg 😀

KlÀnningen i mitten Àr underbart utförd! SÄ hÀftigt med snörningen runt livet och den skira glittriga kjolen!

 

KĂ€nner ni igen dom frĂ„n J’adore parfym reklamerna med Charlize Theron? 🙂

Image result for j adore dresses dior

Image result for j adore dresses dior

Image result for j adore dresses dior

 

 

Jag blev helt förĂ€lskad i den hĂ€r klĂ€nningen designad av John Galliano. Ofta om jag ser en couture klĂ€nning som jag fastnar för sĂ„ Ă€r den just av Galliano, han hade en vĂ€ldigt dramatisk teatralisk touch vilket jag Ă€lskar! VĂ€rlden av cirkus Ă€r en Ă„terkommande inspirationkĂ€lla för mig sĂ„ den hĂ€r Harlequin klĂ€nningen blev en stor favorit! ✹

 

 

Jag Ă€r sĂ„ glad och tacksam över att jag lyckades fĂ„ en biljett och att jag nu har sett den hĂ€r utstĂ€llningen ✹

 

✹✹What a show !✹✹

 

 

 

 

 

 

NĂ„gra fĂ„ biljetter slĂ€pps vid den 15:e varje mĂ„nad pĂ„ V&A’s hemsida sĂ„ det finns fortfarande en chans att knipa en biljett. Är du i London sĂ„ kan man ocksĂ„ köa utanför till kl 10 pĂ„ morgonen dĂ„ de ocksĂ„ slĂ€pper ett par biljetter till senare pĂ„ dagen!

 

 

/Isabella Juliosdotter

 

You Might Also Like