Kostym historia

William Morris & Co.

William Morris & Company gör några av mina favorit mönster, “Strawberry Thief” är ett av dom som är designat på 1880-talet. Det är ju ingen slump direkt att dessa fantastiska mönster skapades den senare halvan av 1800-talet..ni kommer väl ihåg mitt inlägg om sekelskiftet…Ja, jag gillar det ju lite grann…..;)

 

William Morris “Strawberry Thief”

 

Som ni kanske såg så gjorde H&M nyligen en kollektion med WM mönster, det är så roligt att vi ser att det kommer tillbaka i nya former, jag var inne i min lokala syaffär idag och såg flera underbara tyger med samma känsla.

 

Här är en av H&M:s klänningar och en supersnygg kavaj

William Morris är som bekant tidlösa när det kommer till interior design, men, eftersom att jag älskar att göra detektiv arbeten när det kommer till kläder så var jag naturligtvis tvungen att se om jag kunde hitta William Morris mönster använt på fler sätt i mode.

Det här skulle kunna vara en hel kategori i sig “Årtal med samma känsla och budskap använder sig av samma mönster färger och siluetter” haha

Jag hittade det här helt fantastiska kollaget med det kända mönstret använt på 60/70-tals kavajer!

Är inte det här det bästa ni sett!? 😀

(Kollage från bloggen nedan)

 

Här är den tillhörande artikeln: https://martineclaessens.com/blog/2015/10/19/the-revival-of-william-morris-decorative-arts

“William Morris, together with the architect Augustus Pugin and the writer John Ruskin, inspired the Arts & Crafts movement at the end of the 19th century. It was an international movement in the decorative and fine arts that stood for traditional craftsmanship. It was a reaction against the contemporary styles which were promoting machine-production. Morris was motivated by the desire to provide affordable ‘art for all.”– Martine Claessenes

 

Hur intressant?! Vid sekelskiftet när vi skulle röra oss mot den “nya världen” med bilar, maskiner och elektricitet så ville William Morris värna om handarbete och fin teknik skapad av människan i symbios med naturen. I flowerpower vågen på 60 talet där vi ser stora demostrationer mot allt som är fel i samhället och en ny förståelse och större kraft för att värna om naturen så ser vi återigen William Morris mönstret. NU när samhället har vaknat upp igen på ett helt nytt sätt och vi förstår att vi måste ändra på oss om vi vill ha förändring, senast med klimatstrejk ledd av Greta Thunberg så ser vi återigen de vackra William Morris mönstret i populärkulturen!!

Det mina damer och herrar det här är ett direkt exempel på hur kopplade känsla, mode och samhälle är.

 

Någonting som jag har insett är att jag först gillar någonting, sedan kommer oftast en förklaring där alla pusselbitar faller på plats. Vi har samma vibration. Vem hade kunnat tänka sig till exempel att jag och William Morris båda har en fallenhet för arts&crafts och att vi båda brinner för “Art for all”

 

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like