Conscious Fashion

Multicultural History

Hejjja Britterna och BBC!!

Britterna har börjat med en ny spännande förändring nämligen “icke historisk korrekt” casting.

Som engelsmännen skulle säga “I stumbled across..” en kort, kort film på youtube härom dagen publicerad av Refinery29.

Den är regisserad och skriven av kvinnor med “Crazy rich asians” skådespelaren Gemma Chan.

I mitt youtube feed så kommer det ofta upp ett antal historiska videos, från film, om hur man syr 1700-tals dräkter eller historia kring olika klädesplagg. Detta är eftersom att jag kollar på en hel del av dessa videos.. 😀

Men, den här videon fångade mitt intresse, the thumbnail (alltså stillbillden vi ser som ska locka oss till att klicka på videon.) Innefattar en bild med en asiatisk kvinna i vad det ser ut som, mitt i en påklädningsprocess med en vit kvinna i historisk hätta bakom. Det är också viktigt att notera att den vita kvinnan står bakom den asiatiska kvinnan vid spegeln. Min hjärna registrerade på en gång att det här var en bild jag inte sett förut.

I historisk film ser vi ofta en vit rik kvinna som får på sig sina finkläder, det är också ofta en vit kammarjungfru som hjälper henne. Då och då kan vi se en svart kvinna som kammarjungfru, men aldrig en asiatisk kvinna som the lady i en brittisk period piece, Förens nu!!

 

Regisserad av Emma Holly Jones och skriven av Suzanne Allain

 

Ännu mer förvånad blev jag när jag såg resten av castingvalet, vi ser bland annat en svart man som den efterfrågade Mr. Malcolm spelad av Sope Dirisu!

Hur viktigt det än är att skildra den mer seriösa delen av svarta/bruna/asiatiska i brittisk historia, så är det otroligt uppfriskade och roligt att vi även får vara med i lättsamma fina berättelser med historisk backdrop som inte handlar om ras! Jippie!

 

 


 

Den här lilla videon fick mig också att tänka på en serie från BBC som kom ut förra året, nämligen “Vanity fair”, det här är en nyskriven variant om den smarta becky sharp som söker rikedom och titlar bland Englands aristokrater.

Becky sharp spelas av Olivia Cooke

Jag hann se ett par avsnitt av den väldigt smarta/witty/humoristiska serien när den gick på SVT Play, nu vet jag dock inte vart man kan se den.

Casting valet av Olivia Cooke i huvudrollen gjorde mig så glad! Återigen så drogs jag till serien eftersom att vi ser en brun/mixad (osäker på hennes etnicitet) kvinna i ett historisk drama! Hurra BBC! Serien är medveten om ras även om det inte ‘är en grej’ och jag minns speciellt dynamiken mellan den svarta butlern som himlar med ögonen åt Betty sharp’s försök att vinna över den fina familjen.

 

 

 

 

“Call the midwife” får en ny karibisk (!!) barnmorska, jag kan tänka mig att det kan bli en hel del utforskande av hur det kan ha varit att vara brun och från ‘fjärran land’ vid den här tidpunkten. Här är en artikel om det: http://britishperioddramas.com/news/call-the-midwife-is-introducing-a-new-regular-lead-midwife-next-season/

Följer ni “Call the midwife” så har ni säkert redan sett detta, men för mig så var det en spännande nyhet! 🙂

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like