Kostym design

Galaklänning Nr 2- Fantasy möter Couture

Talk through av min visionboard för mitt nästa projekt

Såhär beskriver wikipedia haute couture: “Haute couture (svenskt uttal: [ɔt kʊˈtyːr]) är den högsta formen av sömnadskonst. Beteckningen haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet, och appliceras på ett antal modehus i Europa.”

Det är helt enkelt ett gående konstverk skräddarsytt för en person. På många sätt så är det väldigt likt avancerat kostymskapande. Många gånger, just eftersom att haute couture är så exklusivt så vågar de ta ut svängarna. Plaggen är mer som inspiration, eller endast avsedda för ett specifikt tillfälle utan krav på att plagget ska kunna tvättas.. Det betyder att man kan ösa på med komplicerade tekniker!

Som inspiration till den här galaklänningen så kollade jag på när haute couture är som bäst. Mina favoriter i modehusens högsta värld är när plaggen är så speciella och dramatiska att de lika gärna hade kunnat vara del av en fantasy produktion.

 

 

Zendaya i en fjärilklänning gjord av Moschino

 

 

Den fantastiska “petal” klänningen från Dior

 

 

Dessa två klänningar, även om de är väldigt olika, var min huvudinspiration.

Med fjärilsklänningen så vill jag markera att det är en slags fantasy kreation jag vill skapa. Det är också viktigt att det är en fantasy kreation inspirerad av naturen. Dior klänningen har jag som inspiration på grund av lite olika saker, främst är väl för att de glittrande blombladen är helt fantastiska!! Jag vill  också få med en känsla av de dramatiska feminina. Sedan så har den ett strukturerat liv, vilket jag vill ha på min klänning.

 

 

FÄRG

Färgen på klänningen var A&O. Jag ville göra en klänning som var inspirerad av solnedgången på vintern. Allt skulle gå i samma färgskala, men “bli olika färger”…Ungefär som på bilden nedan 🙂

 

 

Det var också viktigt för mig att jobba med så mycket naturmaterial som möjligt, så jag beställde ett bomulls sammetstyg från Jofotex. Tyget skulle egentligen vara ljusblått..men när det kom så var det helt klart mer lila så jag fick jobba på med det! (Så kan det bli ibland)

 

 

 

Okej, då har jag huvud inspirationen på plats 😀 Nu kan jag titta lite närmare på vad jag vill att min design ska ha med.

Ni vet ju att jag brukar skapa moodboards till mina projekt. Jag sparar ofta flera olika bilder som har något element som jag inspireras av. Som jag skrev ovan så var ett strukturerat liv något jag verkligen ville ha, likt den rosa 1940-tals Dior klänningen högst upp till vänster. Jag visste också att jag på något sett ville jobba med blommor, så jag skickade efter två böcker från biblioteket om Embellishment (som jag skrev om förra veckan 🙂 )

 

Jag kände att det fattades något i min design och blev väldigt inspirerad av den här ljuslyktan i mitt rum, så jag bestämde mig för att få med den i min design på något vis.. 🙂

 

Vid det här laget i processen så har jag bestämt mig för att jag vill göra någon slags älva, jag inspireras av både långa och korta klänningar. Jag har också kommit fram till att jag vill att ett parti av klänningen ska vara glittrigt. Antagligen mitten av livet.

 

Jag tyckte också väldigt mycket om det här bilden, specifikt att hon har element som liksom “svävar” utanför klänningen

 

 

Som hår och makeup inspo har jag den här 70-tals bilden på twiggy

 

Det var där det började… Spännande va? 🙂

 

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply