DIY

Medvetet mode från öster till väster

Hello! 😀 Idag kör vi lite medvetet mode tycker jag!

Eftersom att jag har en hel del kjol på mig till vardags (nästan endast nu för tiden 🙂 ) så använder jag också strumpbyxor nästan varje dag.

Grejen med strumpbyxor är ju att det kan gå hål på tårna eller hälen medans resten av strumpbyxan fortfarande är hel och fin. Som ni vet så tycker jag att det är otroligt viktigt att ta vara på allt material och skulle aldrig rensa ut ett par strumpbyxor (till textilåtervinning) utan att ha gjort ALLT jag kan för att laga dom.

 

Hur gör jag då om det går hål på tårna? Först börjar jag med att göra en standard lagning, syr ihop det helt enkelt. Ibland han det hjälpa att sy i ett “rutnät” för att styrka trådarna runt om.

 

Är tyget på tårna väldigt tunt och bortom räddning så gör jag såhär:

Jag tar på mig strumpbyxorna och drar fram tyget vid tårna, sedan nålar jag och syr en ny kant! På så sätt kan jag klippa bort allt det slitna tyget längs fram 😀

 

Strumpbyxorna blir som nya!

 

Om det är för mycket av tyget som är slitet, säg runt hälen, så skulle man kunna göra benvärmare, eller ett hårband!

Perfekt att värma öronen med om man vill skippa mössan 🙂

Jag älskade dessa glittriga strumpbyxor men efter att jag använt dom om och om igen och fixat både med genomskinligt nagellack och sytt så var de bortom lagning.

Här har jag klippt av ett av “byxbenen” mätt runt mitt huvud och sytt ihop det så att jag får en cirkel. Vänd alla kanter inåt för att det ska bli extra fint.

Sedan har du ett helt “nytt” hårband 😀

 

 

Ett hårband av gamla Strumpbyxor ✨

 

Kom ihåg att små förändringar kan göra STOR skillnad

 

På tal om förändring, såg ni Alice Bah Kuhnkes klänning på Nobelfesten?! Jag blev så himla glad när hon berättade i live sändning att hennes klänning var gjort av återanvända sidenskjortor, sydd av stockholms stadsmissions Remake team!!! That’s the way to go!

Tillsammans kan vi omdefiniera vad som är “högsta klass”

Bilder från ELLE.se

 

 

Även Viktoria var urtjusig i en återanvänd klänning ✨✨

 

Hon bar samma klänning som hennes mamma burit flera år tidigare 😀

 

Så vacker klänning!! Nobel är verkligen en sån magisk afton

Det roliga men Nobel är att det visar att det finns så många olika saker som människor kan ha som sin passion, (jag tänker på intervjuerna) Man kan verkligen nörda in sig på vad som helst, och alla behövs! Oavsett om man kan få nobelpriset för sitt intresse så är det så fint när människor har något som just de älskar!

 

Jag minns också tillbaka när jag jobbade på SVT, då var vi ansvariga för att klä alla som jobbade “behind the scenes” under sändningen. Alla som jobbar måste nämligen vara klädda i frack eller högtidsklänning 🙂 Det var så roligt! ✨✨

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like