Kostym historia

Sekelskiftet

Mitt absoluta favorit moment i dräkthistorien är sekelskiftet. Utan tvekan så är modet kring år 1900 det bästa. Slutet på La belle époque, den vackra epoken.

Det var ett tillfälle då “mode-pendeln” hade svingat till sin yttersta punkt. Håret var stort, korsetten hade snörts på fler och fler kvinnor och dramat i dräkterna var på sin höjd.

Vid den här tiden så sker flera genombrytande förändringar i kvinnans liv som nära reflekteras i kvinnors dräkt då världen ska släppa 1800- talet och gå vidare in i framtiden, år 1900.

 

 

Sekelskifte

Klänning skiss år 1900

Som en gunga åker mode-pendeln fram och tillbaka, en stil växer och växer tills den nått sin spets och då förvandlas den till något nytt.

 

 För att förstå hur mode-pendeln svingat fram till sekelskiftet. Så kan det vara en bra idé att ta en närmare titt på modet under 1800-talet.

Vi börjar med en video som jag sett cirka 100 gånger som tar oss igenom de viktorianska underkläderna, basen som var livsviktig för rätt siluett. Här är också ett inlägg om man vill läsa om det kanske viktigaste plagget av dom alla, korsetten (Korsettens Historia)

 

Sekelskiftes korsetten är rak mitt fram ca 1903, och skapar en siluett som skjuter fram bysten och pushar bak höfterna,vilket gör att kroppen får en “S” liknande kurva. Även kallad duvbröst looken :). Till höger ser vi dåtidens byst inlägg 😀 år ca 1880-1910

 

Något annat som gör det enklare att förstå vad sekelskiftet hade med sig är tänket kring delar till en outfit, som skiljer sig enormt mycket från idag. Under den viktorianska eran så var varje yta på kroppen en möjlighet att visa hur sofistikerad man var. Accessoarerna var också ett sätt att visa status på, tänk er att kläder och hur man förde sig var en av de få sätt som man visade vart man “tillhörde” och hur man skulle bli behandlad. Det går hela vägen tillbaka till medeltiden. Vi ser det även idag men kanske mer i form av en Iphone eller BMW.

Under den viktorianska eran hade de accessoarer till accessoarerna 🙂 här har jag ritat en handske-uttöjare och en puderdosa som skulle hjälpa en att få på sig handskarna..

 

 

Avgörande moment i dräkthistorien

1800-talet ser enorma förändringar i teknik som påverkar samhället och synen på kläder och dess tillverkning. Vid slutet av 1800-talet har vi tagit in så mycket nyheter att vi nästan spricker. Bilen kommer, och korsetten behöver snöras så tight som möjligt för att vi ska hålla ihop..

Vatten- tillgång till rent vatten ökar under 1800-talet, det blir enklare att tex tvätta kläder.

Tryckerier- Deras ständiga utveckling har varit nära kopplat till mode och skönhetsindustrin.

Symaskinens födelse och användning i hemmetca 1840– Symaskinen hade mycket respekt när den kom, då de för många var den första maskin man hade hemma. Tänk att innan den industriella revolutionen så syddes A L L T för hand…!

Fotografier– 1857 public fotostudio England. Nu kan vi se oss själva och andra. Att “sälja in” en modebild får en helt ny betydelse.

Elektricitet– som gör att vi kan lysa upp efter mörkret förändrar våra arbetsvanor

Oljan blir till plast i kläder– I korsetten, som sedan blir till gördlar, nylonstrumpan, booomen i 60-talet med nylon skjortor osv osv. Det har gått stegvis med olika plast material, Lycra uppfanns på 50 talet av Dupont company, men först på 80 talet utvecklade de en variant som fungerade.

 

 

Sömmerskor strax efter sekelskiftet 🙂

En sån fin bild! 😀

 

 

Med det sagt så tänkte jag att vi skulle kolla västvärldens klimat i historien vid sekelskiftet. Vad var det som hände?

Ett avgörande moment, som gör att hela västvärlden skiftar är att Queen Victoria som regerat över Storbritannien i 63 år går bort år 1901. Hon hade haft ett stadigt grepp över väst och var den drottning som regerat längst i något land någonsin i historien.  Jag drar såklart paralleller mellan accessoarerna där de hade pli på varje liten del av kroppen. Englands stormakt påverkade också resten av världen enormt. Den stora rollen hon hade syntes nu också i ärmarna. (Likt powersuiten på 90-talet 🙂 )

 

 

1890s Stora Leg of mutton (leg of lamb) ärmar, liten midja, vida kjolar i a-linjeform och voluminöst hår och hatt var populärt ända fram till 1900.

De stora ärmarna avsmalnade närmare 1900. Precis vid seklet och åren efter ser vi en blandning av ärmar beroende på tycke och smak. Här ser vi överst till vänster en strålande fin blå brudklänning år ca 1890, en mode illustration vid samma tid en dags- klänning med lila detaljer år 1896 och en helt lila brudklänning ca 1896.

 

Puffärmar kan vara något av de bästa som finns. Precis som i Anne på Grönkulla vet jag att en klänning utan puffärm när man ska gå på bal går bara inte! 😉 

Har jag nämnt att jag ÄLSKAR Anne of Green gables…? 😀

 

 

King Edwvard VII

Storbritannien har fått en ny regent, Victorias son Edward VII och vi går in i den edvardianska eran 1901-1910 (The Edwardian era) Den största monarkin får en kung, alltså en man (vilket vi kommer till senare) som ny regent. Vad händer då men all den kontrollen som Queen Victoria hade när vi lämnar den viktorianska eran?  Jo den luckras sakta upp.

 

 

Men, när vi ska byta århundrade så krävs ju en fräsch start och då är det ingen slump att den valda färgen är vit. Vitt är färgen som ofta används för att visa något “rent” och “nytt”. Det sägs även att den vita klänningen var en referens till grekernas draperade togor som vi älskar att gå tillbaka till när vi vill visa oss som naturligare 🙂

 

 

The ALL white gown

Jag älskar “The All white gown eller “Lingire gown”

Den är som ett moln av glittrig grädde!

 

Här ser vi också den nedåt sluttande “Bishop” ärmen som var populär i början av sekelskiftet, det blir som ett “puh vi klarade att århundradet skiftade” och puffen åker ner i botten 🙂

 

 

Photographer Léonard Misonne ca 1910

 

 

 

 

 

I sin bok om sminkets historia så skriver Lisa Eldridge om påverkan som “the printing press” hade på kvinnor. Alltså hur förmågan att trycka skrivet material gjorde det möjligt att trycka tidningar och artiklar kring mode och skönhet.

Från 1880 till 1900 i England så startades nästan 50 stycken nya tidningar riktade till kvinnor. Tänk att bara på 10 år ha tillgång till massvis med bilder varje månad om det senaste modet, detta var något nytt att hela tiden få den typen av information. Mycket fokus på etikett och en hel del med “du behöver köpa det här för att bli vacker”, men kvinnor fick mer utrymme.

1901 startades tidningen “Les modes” som nästan enbart använde sig fotografier, till skillnad från andra tidningar som mest använde ritade illustrationer!

Detta gör ju också att fler folk har tillgång till samma material om “hur vi ska se ut”. Vilket kan vara en anledning till varför en av mina favorit trender uppstod som skulle förändra modet för alltid. Nämligen the “shirtwaist” eller livblusen.

 

 

 

 

“Livblusen” var en av de stora förändringarna i sekelskiftes dräkten

 

Livblusen “in action” 🙂

Den kunde tvättas enklare och användas till flera olika kjolar. Det var början på separata plagg. Istället för en klänning kunde man nu ha blus och kjol, smidigt och väldigt likt herrarnas kläder…Livblusen är också tätt kopplat till att klyftan mellan folk och folk minskade i och med att människor i väst fick bättre levnadsvillkor efter den industriella revolutionen. Klasserena blev lite mer lika och då också kläderna.

 

 

Jag associerar sekelskiftet starkt med filmen “A room with a view” som har en av mina favorit kostymdesigns. Här ser vi både den helvita drömska klänningen och livblusen 🙂 filmen utspelar sig ca 1908

 

Här är ett helt fantastiskt vackert “riktigt” fotografi från ungefär samma tid

År 1906

Otroligt fint! 😀

 

 

 

En annan massproducerad bild var idén om “The Gibson girl” dåtidens ideal bild. Den Amerikanska Charles dana Gibson illustrerade skönhetsidealet som vi ser repeterat om och om igen under sekelskiftet. Den viktorianska hårda knuten luckras upp och blir till stort drömmigt hår..

“Gibson girl” frisyren som jag har återskapat till höger 🙂 Den här typen av frisyr är en av mina absoluta favorit (gärna så stort hår som möjligt) och en av anledningarna till att jag älskar sekelskiftet så mycket. Kolla in dramat liksom!! Återskapad gång på gång för TV och film.

 

 

Helena Bonham carter i “A room with a view”

 

 

 

Jag älskar den här tavlan i en klännings butik år 1906

 

Här ser vi det dramatiska håret och vippiga hattarna, med olika typer av ärmar samt livblusen på expediterna, dräkter och den helvita klänningen, fantastiskt vackert! Paraplyerna var extra hjälp för att hålla balansen 🙂

 

 

Art Nouveau var den snirkliga estetiken som vi ser mycket kring sekelskiftet

 

Tapeten “Strawberry thief” av William Morris

Inspirerad av naturen

 

 

Den Edvardianska eran är känd för att var betydligt mer sensuell i sin idealbild av dåtidens kvinna med den “S” formade korsetten och spets tyger. Art Nouveau med sina snirkliga mönster är definitivt bidragande.

Sedan så skulle jag säga att det delvis är kopplat till att den som nu ledde landet var man. Den andra stora anledningen var att kvinnor tog mer plats. Som jag skrev i mitt inlägg om korsettens historia så var det som att kvinnan fick stå för allt det som var feminint. Suffragett rörelsen är också en otroligt viktig pusselbit. Kvinnor kämpade för lika rättigheter och rösträtt som aldrig förr! Det syns i det stora voluminösa håret och på de gigantiska hattarna att kvinnor ville synas!

 

Återskapade Suffragett accessoarer från etsy

Vi ser samma sak med livblusen, ena sidan av myntet är att kvinnan anammar en mer “herrliknande” dräkt för att ses mer som en jämlike, o andra sidan tar kvinnorna mer plats som kvinnor och säger “hallå vi vill också kunna ha smidigare kläder!”. Detta går också hand i hand med korsetten, vissa kvinnor använde korsetten för att de skulle bli tagna på allvar medans andra skrotade den helt. Jag pratade med Ewa Mark som var kostymör för “Fröken Frimans krig” som sa att personer som Lottie i överklassen hade haft korsett men Dagmar hade nog inte det. Många hade korsett. men långt ifrån alla.

 

 

 

Det fanns en dräkt för varje tillfälle

Som att vi Julpyntar vid Jul och dansar kring en midsommarstång på midsommarafton.

En annan sak jag älskar med sekelskiftet är att det gamla tänket kring “en dräkt för varje tillfälle” fanns kvar. Ni vet vad jag brukar säga? – För varje spektakulärt tillfälle krävs en lika spektakulär outfit. Och the victorians visste vad de pratade om.. Googlar man runt på kostymbilder så kommer man att se: “A walking ensamble” A cykleing outfit” ” A tea gown” Det ligger något i att presentera sin bästa sida när man gör något. En outfit med ett visst syfte kan också hjälpa en att förbereda sig för situationen.

Det blir också ett här och nu tänk och varje tillfälle blir speciellt. Istället för att bara slänga på sig jeans till allting, så blev det ett event att gå på promenad då man hade sin “Walking eller house calling ensamble”. En fin respektabel dräkt att transporteras i från dörr till dörr.

 

 

“Tea Gown”

Tea gown/ Té klänning- en lite mer löst sittande klänning att ta emot gäster hemma i för att dricka té 🙂. Båda dessa är väldigt fancy, men de lite mer enkla kan se ut som en väldigt fin variant av en morgonrock haha. Med den på så behövdes ingen korsett. Till vänster- en som är år 1900 och till höger ca 1890- kolla släpet på ryggen- den är väldigt lik 1700- talets “robe dress” Det finns en del referenser till 1700-tals kläder vid seklet.

 

 

 

Ökad teknik och fritids/Sport aktiviteter leder till nya typer av aktivitetskläder

Vi börjar se byxor för kvinnor bland aktivitetskläderna!

 

Här är nedan en ovanlig (!) men ytterst cool cykel outfit! Kolla in! Jag älskar den!

Från 1890- talet

 

 

Det är också värt att nämna att många kvinnor under den här tiden hade olika hushållstjänster som krävde olika typer av uniformer.

Till vänster- På utställningen med Downton Abbey kostym på Tjolöholms slott tog jag ett foto på Lara Crofts kammarjungfrus uniform. Till höger en kock klänning. Liknande kläder kunde ha burits av butiksbiträden. Klänningar från landsbygden är också ganska lika den rosa till höger 🙂

 

 

 

En bild på alla “Dandy” kostymer jag kunde hitta under år 1900 på SVT Kostym

När vi tänker på historiska kläder speciellt på herrar kan det hända att vi tänker helsvart, brunt och grått. (Kom ihåg att alla fotografier är svart vita :)) Även om det till viss del är sant så hade även män chans att uttrycka sig med roligare kostymer.

 

 

 

Sverige vid sekelskiftet

I Sverige så pågår Nationalromantiken från ca 1900-1917. Här föds bilden av vad som är klassiskt svenskt. Om ni hittar det så har historieätarna gjort ett väldigt bra avsnitt om denna tiden (kan finnas på youtube?)

 

Karl Larsson målning

 

 

Sverige är full av landsbygd och vår take på sekelskiftesklänningen blir enkel med fina linne och bomullstyger med ett förkläde till. Fantastiskt vackert! Jag älskar att de var vackra samtidigt som de jobbade. Klänningarna skulle tåla mycket, det var inte bara för syns skull de var användbara, och vackra! Det är då klänningar är som bäst. Det känns på riktigt.

 

Jag kan inte prata om sekelskiftet i Sverige utan att nämna Madicken! Jag älskade Madicken, busig och nyfiken, hon hade en massa spännande idéer och var bestämd men snäll.

Åh hur vacker är den här outfiten?! Det är detta jag har som inspiration när jag syr mina kjolar och blusar. Madicken var min första introduktion till sekelskifts mode och jag fullkomligt älskar deras kläder. Kan hända att det är för att det grundar sig i puffärmarnas sekelskifte samtidigt som de lever närmare naturen och med den nya “enkelheten”.

 

Madickens mamma har den helvita klänningen och håret i Gibson frisyr på fina dagar 🙂 Avsnitten utspelar sig kring första världskriget men förändring sker långsamt, speciellt på landet så seklet lever kvar. Klänningar på landet har sett väldigt lika ut väldigt länge, det är en klänning eller kjol och ett liv med ett förkläde på, det finns liksom ingen anledning till att komplicera det hela 🙂

 

 

 

 

Design och Drama

Designers som Paquin, Lucile och Paul Poiret (Poiret främst kring 1910 och framåt) nämns ofta när det kommer till fabulösa sekelskiftes designs. Men the creme de la creme som är min personliga favorit är Charles Frederick Worth. Worth designade klänningar under hela “The Belle Epouqe” Så det finns massor med vackra exempel. Här är 2 från sekelskiftet.

 

 

House of Worth år 1900

Jag lägger märke till mycket diagonala linjer vid sekelskiftet, som livet på den här rosa Worth klänningen. Jag ser det som ett tidigt tecken på förändringar som kom att ske i siluetten senare vid 1910. De tyckte också om detaljer som drog uppmärksamhet till bysten vid sekelskiftet.

 

 

Röd sammet 1893-95

 

 

Förutom håret, puffärmarna och de drömska vita klänningarna så älskar jag sekelskiftets aftonklänningar <3 Här kommer några av mina favoriter

 

 

Fantastisk klänning år 1905

 

1903, ser ni Art Nouvea inspirationen? 🙂

 

 

Kolla in DRAMAT! Här har jag en teori, Queen Victorias Albert gick bort innan henne och hon klädde sig i svart för att visa att hon sörjde. Viktorianerna var i allmänhet kända för sina traditioner och regler kring svarta kläder och detaljer när någon hade gått bort. Det var en del dramatiska händelser och krig i väst men jag tror att viktorianerna tog sorg kläder extra seriöst på grund av Queen Victoria. I slutet på seklet har de sörjt och de har varit superseriösa länge så då måste roligare spexigare designs få komma fram, som dessa randiga godbitar!

 

 

Kate Strasdin’s instagram är mitt go to ställe för kostymhistoriska bilder

 

 

 

Klänning år 1890

Att det som har hållit hårt nu vill komma ut, kan också vara en anledning till att det finns en del röda klänningar när vi närmar oss seklet. Passionen är här!

 

 

1903- Gul Aftonklänning

 

 

 

Två sekelskiftes klänningar jag har designat 🙂

 

 

Så vacker! år 1903

 

 

Sammanfattning

Vid sekelskiftet så märker jag att de kollar lite bakåt på de sista åren vid 1700-talet. Vi ser 1700-talets “robe dress” i “Té klänningen”. The “All white gown”  i 1800 talets Jane Austen- vita klänningar båda inspirerade av grekernas togor.  Och till sist den korsettfria klänningen “Directorie” med högre midja, som påminner om Empiren 1810. De visste inte vad det nya århundradet skulle visa sig att vara, det skulle betyda förändring på alla möjliga sätt, och de tog sig ann utmaningen.

 

Det här var ett inlägg som var väldigt viktigt för mig att skriva då det är den epok jag älskar mest i kostymhistorien och jag har studerat 1800-talet och sekelskiftet i 2 år. Nu har jag fått sammanfatta och kommentera, det finns såklart 1000 stickspår att gå på men det här inlägget är varför det är min favorit epok. Det är allt det gamla fina traditionerna kring klädtillverkning och en vacker feminin siluett samtidigt som det nya enklare, närmare naturen, med friare kläder har kommit. Det bästa av två världar existerar samtidigt. Och sen håret.. Alltså..! 😀

 

 

Tack och hej 👋💖💋

 

 

 

 

En av de första klänningarna jag provade på SVT Kostym var den här randiga, drömmiga och dramatiska dräkten. Med matchande hat a lá 1900, perfekt!

 

 

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like