Conscious Fashion Queer Fredag

Queer svensk film på Bio- Då och Nu

Nu är det 20 år sedan den svenska filmen “Fucking Åmål” gick på bio. Och det förtjänar en fanfar!!

Filmen som kom ut 1998 har gjort svensk filmhistoria, då den var den första av sitt slag att gå på bio, och nästan den enda sen dess.

 

Agnes och Elin i “Fucking Åmål” 1998

 

Det fina med filmen är att den verkligen känns som en typisk svensk ungdomsfilm, men att den handlar om att komma ut och vara kär i en tjej, istället för den tonårs historia vi annars ser om en kille och en tjej. De visar också Agnes och Elin som äkta tredimensionella karaktärer som går igenom alla möjliga starka känslor, grupptryck från kompisar och relationer till sitt syskon och föräldrar. Att vara tonåring kan kännas väldigt knepigt och den här filmen tar det på allvar, vilket är speciellt fint när det är två unga tjejer i huvudrollerna!

Jag tror jag såg den för första gången i skolan på högstadiet, vilket ju var ett toppenbeslut att visa den i skolan.

Filmen går nu att se på SVT Play! Ni hittar den här (endast i 3 dagar till!)

 

“Fucking Åmål” kom alltså ut för 20 år sedan och sedan dess har det kommit ut 1, säger 1, menar 1 annan svensk lesbisk film på Bio.

Rätta mig gärna om jag har fel. Men den enda andra svenska queera filmen om två kvinnor, som gått på Bio sedan dess är “Kyss mig” som kom ut år 2011

 

“Kyss mig” 2011

 

På ett födelsedagsfirande av Mias pappa så träffar Mina Frida och gnistor uppstår. Frida är dotter till Mias pappas nya sambo, vilket är aningen komplicerat. Inte nog med att Mia har en pojkvän (Tim) sedan flera år tillbaka…

Filmens screenplay är skrivet av Alexandra-Therese Keining, med idé från Josefin Tengblad. Vad som gör “Kyss mig” extra speciell är att historien är baserad på så som Josefin Tengblad (Tv4 Dramachef) träffade sin nuvarande fru. Väldigt fint! 🙂

 

“Selma”

SVT Drama 2008

En queer historia som inte gick på Bio var SVT:s serie i två delar om författaren Selma Lagerlöfs liv. Serien kom ut 2008 och finns då och då tillgänglig på SVT Play, så håll utkik där.

Här får vi äntligen se vacker historisk kostym! Dessutom sekelskiftes kostym, vilken ju är min favorit. Selma Lagerlöf hade långa relationer med kvinnor som då sågs som “väninnor” av de med otränat öga. Serien speglar Selmas liv under två dygn, ett år 1895 och ett år 1909 då hon var den första svenska kvinnan att ta emot Nobel priset.

En lite rolig sak är att i serien så är Selma inne i en klädbutik och en av de fina blå klänningarna i bakgrunden känner jag igen från min tid på SVT 🙂

 

“Kyss mig” kom ut för 7 år sedan.. jag vet inte vad ni tycker, men jag är redo för mer kvinnliga queers på svensk bio!

Jag kan göra kostym.

 

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

 

 

 

 

 

You Might Also Like