Kostym historia

Korsettens Historia

Korsettens historia är något som jag länge tyckt är väldigt fascinerande. Ett plagg nästan enbart ämnat för kvinnor, som format kroppen på olika sätt. Det är väl säkert att säga att vi människor tycker om att utforska ALLA delar av ALLTING, det har iallafall varit en central del av västvärldens värderingar länge.

Kunskap och vetenskap. Värderingar grundade i maktbehov, kvinnosyn. Funktionellt och vackert är teman som enligt mig blir centrala i korsettens historia.

Det här är inte tänkt att vara en komplett guide av korsetten igenom historien då det skulle bli en hel bok utav sidor.. Utan mer mina tankar och funderingar efter att ha studerat olika aspekter av korsettens historia.

 

 

Den här Orangeröda korsetten är en av mina favoriter. År 1860.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är enkelt att “skylla” hela korsettens tid på patriarkatet och sneda könsroller, MEN som alltid i historien så är det flera faktorer som gör att modet ändras, varför en idé föds och hur den utvecklas.

Modet älskar att dra allting till sin spets, som en pendel tickar modet från “så stort och bylsigt vi kan tänka oss” till “så smått, snävt och kontrollerat vi kan tänka oss”. Och allt där emellan. Tick tock..tick tock..

 

Hur började det?

Ett vanligt skräddarsytt liv på en kvinnokropp är inte helt olikt en korsett. Så man skulle kunna säga ett det var en naturlig utveckling.

Första halvan av 1500 talet, alltså renässansen i Europa som utgick ifrån Italien blev korsettens födelse. Kvinnors dress bestod då av ett liv och en kjol. Livet blev mer och mer stärkt med olika medel. Allt för att skapa en “konformad” siluett (se bilden nedan).

 

Från boken “FASHION the definite history of costume and style”

En “Busk” var namnet på en första typ av korsett som var till för att ge de kungliga och adliga kvinnorna en rak, platt konformad överkropp. (En busk beskriver också de material som stoppas mitt fram på korsetten för att den ska hålla sin upprätta form.)

Varför just den konformade formen blev populär var som alltid ett resultat av just den tiden. Detta var en tid av stora makter med en kung som regerade över alla typ av tänk. För den typen av samhälle krävs det en hel del kontroll.. Det var också en tid av vetenskap och konst som flödade, korsetten blir som en fast punkt av ordning mitt i alltihopa. Vissa drar paralleller mellan de nya geometriska formerna inom vetenskapen och korsettens upp och ned vända trekant form.

Tänk också när det blåser mycket.. om då ett föremål står kvar upprätt kan det bli ett tecken på styrka.

En god hållning, vilket man fick av denna korsett skapelsen, blir något som associeras med status. Vilket kungligheterna och aristokrater hade, och ville ha mer av.

 

En nysydd version av 1500-tals korsetten

 

 

Klädskapande

The Tailor (‘Il Tagliapanni’)- 1565-70, Giovanni Battista Moroni

En väldigt oskyldig, odramatisk anledning till korsettens ständiga utveckling är skrädderi och klädskapande. Knappar, sägs ha börjat användas i kläder först kring 1300-talet i västvärlden. Innan det hade vi särkar (långa klänningsliknande plagg) och andra draperande plagg med olika snörnings metoder. Med tiden experimenterade de med mer skräddarsydda plagg som formades efter kroppen.

Jag kan tänka mig att dåtidens klädskapare, precis som nu, älskade att komma på nya siluetter. Tänk då när korsetten formades fram! Den blir en väldigt spännande grund att drapera tyg ovanpå. Då är det också ganska självklart att man velat ändra på “grunden”, dvs ändra på kroppens former för att skapa en ny siluett, och leka fram nya.

 

 

En udda korsett trend.. Eller två..

Profiler igenom historien har använt allt i sin makt, även korsetten, för att skapa mer makt. Hur får man folk att lyssna på en? Att vara störst bäst och vackrast är en princip som fungerat länge. Störst, bäst och läskigast har också funkat länge… Metall är ett sådant material som kan associera med just detta. Använt i rustningar av dåtidens riddare. Med metall kring kroppen kan  du vara i mitten av en strid men samtidigt “onåbar”. En järn korsett kan får samma betydelse.

 

Ett annat sätt att skapa skillnad mellan folk och folk är att framföra en bild av något som bara vissa kan uppnå. Tex en idé om perfektion. Att då skapa omöjliga trender kan vara en av de. Typ en järnkorsett.

Järnkorsetten var förklarligt nog en kortlivad trend, men tanken bakom makt igenom ett ouppnåeligt resultat och skrämsel teknik samt en skapad bild av perfektion, är något som fortsatte att leva med den “vanliga” korsetten.

Det fortsatte att leva vidare även efter korsetten och gördlarna till den egna huden i dagens skönhetsideal. Detta säger mig att det inte nödvändigtvis är korsetten som det är fel på utan hur vi tänker om våra kroppar.

 

 

 

 

 

 

 

Vad det var som gjorde att just kvinnor fick bära korsetten blir en intressant fråga när man under en senare tid i historien hade en typ av “barnkorsett” på både pojkar och flickor. Korsetten blir som en verklig symbol för “formning” i början av livet. Korsetten bidrog till den goda hållningen som vi associerar med människor som vet sin sak. Pojkarna behövde bara “stödet” i ung ålder och fick sedan ta av sig sin medans flickor fick fortsätta att ha “stödet hela livet. Ha ha en tydlig symbol av tiden.. Eller så kan man se det som att pojkarna fick “låna” det knep som flickorna hade för att få en god hållning och att kvinnorna fick fortsätta att använda korsetten eftersom att kvinnokroppen har mer att forma och hålla på plats..

 

 

Värderingar och vad som är vackert

Korsetten går hand i hand med värderingar. Den förbjöds till och med en period vid den franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Den sågs som omodern och stämde inte överens med dåtidens frihetsideologier.

Tidigare under 1700-talet hade en kontrollerad form av skönhet setts som den bästa. Man tänkte att naturen och det “naturliga” behövde hjälp av människan för att bli så vackert som möjligt. Likt en putsad diamant. En korsett låter då helt rimlig.

På detta sättet har våra värderingar kring skönhet baserade på världen runt omkring oss fått korsetten att åka hit och dit, fram och tillbaka.

 

 

Här nedan ser vi korsettens form ändras från 1820- 1900

Korsetten kommer tillbaka more than ever och under 1800 talet blir korsetten tillgänglig för fler med en push av tillverkningsmöjligheter och material från den industriella revolutionen 1840. Tänk er då att den där bilden av vad som är ståtligt och ger status som innan bara var uppnåbar av aristokratin nu var tillgänglig för folket på ett helt annat sätt. Som att Moschino gör samarbete med H&M till exempel 🙂 En mer praktisk variant föds fram som enkelt går att knäppa upp själv mitt fram.

 

Problemet blir när kvinnan måste ha på sig korsetten för att vara respektabel. Vi har ett korttidsminne vi människor och blir ofta genast ganska rädda när vi inte känner igen oss. Korsetten blir något som “alltid har funnits där”. Utan den blir det katastrof typ. Tänk er reaktionen om alla kvinnor skulle sluta raka sig i dagens samhälle till exempel.

Reaktioner kring korsetten fanns det såklart massor av. 1870 talets Elizabeth Stuart Phelps skrev- Could your father or husband live in our clothes?”

En annan intressant aspekt är hur vetenskap används för att få folk att göra det man vill. Dåtidens läkare hade otroligt mycket auktoritet. Och uttalade sig både för och emot korsettens skadliga påverkan på kroppen.

 

Queen Victoria 

 

Korsettens storhetstid var under 1800-talet närmare bestämt under den Viktorianska eran (1837-1901).

Jag kan inte annat än att dra paralleller. Drottning Victoria var den som då hade regerat Storbritannien längst i historien. Hon var dessutom kvinna i en väldigt mansdominerad värld. Detta är inte enkelt att lyckas med.

Som kvinna måste du visa att du är respektabel och värd att lyssna på och korsetten var en otroligt viktig symbol för en respektabel kvinna.

Precis som vid “födseln” av korsetten under 1500 talet blir den under 1800-talet en fast punkt. 

För att hålla en befolkning i schack så länge som möjligt krävs det att ni är överens om något.

Utvecklingen under 1800-talet går i raketfart. Influenser från andra länder visar sig i kläderna och siluetten ändras hip som happ efter skönhetsideal.

 

Väst världen vet inte riktigt heller hur de ska förhålla sig till femininet. Kvinnan får hålla hela världens femininet, även männens och de kantiga industriella samhället. Bysten framhävs under 1800 talet, vilket du kan göra med hjälp av kontraster, det vill säga en liten midja och en stor kjol. Korsetten blir ett resultat av konstlade värderingar och mystik kring “fenomenet” kvinnokroppen.

Västvärlden upplever 1914 ett stort världskrig, som på något sätt sammanfattar spänningen som resulterade i korsetten som en av många saker.

Drottning Victorias regent och korsetten som blir dragen till sin absoluta spets, håller ett fast grepp om kvinnokroppen ända fram till 1800-talets slut då midjan var som smalast och siluetten var som knepigast.

Spänningen exploderar, kvinnorörelsen “bomar” till och efter seklet kastas korsetten. (Mer byts ut långsamt, men ändå)  Puh vi klarade det!

 

 

 

All denna uppståndelse kring ett plagg… på landet satt de i samma klänningsliv och kjol med höjda ögonbryn åt “stadsbornas” knasigheter…

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like