Conscious Fashion

Det här tycker jag är väldigt intressant

En känsla leder till en händelse. En oväntad händelse leder till en ny känsla, som leder till en annan händelse..

Vad det är som gör att vi klär oss så som vi gör finns det massvis med förklaringar på. I vilken ände börjar det då? Vi som människor har en känsla som får oss att vilja klä oss på ett vis. Och den här looken som vi då skapar utifrån känslan bidrar sedan till det samhälle vi har. Men den känslan måste ju komma någonstans ifrån, är det då vårt samhälle som är anledningen till att vi klär oss som vi gör?

Svaret på det frågan är väl både och. Vi är i ett konstant utbyte med vår omgivning och omgivningen med oss.

 

 

 

 

Hur hamnade vi då här? Ett litet steg i taget, kom vi från korsetter och längder med tyg till det här…

Det är oundvikligt med förändring. Individen har sina personliga upplevelser beroende på personlighet/förutsättningar och omständigheter, de upplevelserna bidrar sen till kollektivet. Allt ifrån önskan om att äta vegansk mat eller viljan att vara mer rörlig i sina kläder bidrar till kollektivet som då förändrar individen och i sin tur hur vi klär oss.

Det fungerar åt andra hållet med.

Som kollektiv har vi upplevelser tillsammans som tex väder, politik, musik och det påverkar sedan individen på olika sätt. Det blir en naturlig övergång till vinterkläder och mörkare färger på vintern. Den där låten på det där superbra albumet inspirerar en ny outfit osv.

 

Fashion trend forecast av Patternbank

Det som är så spännande är att det finns människor som jobbar med precis just det här. Har ni någonsin hört om en “trend forecast” ? (Trend rapport) Det är som en väderleksrapport fast för kläder. Det finns alltså de som jobbar med att räkna ut vilka trender som kommer bli populära och vilka färger och snitt vi kommer att dras åt nästa säsong. Hur coolt är inte det?! Att vi igenom att lägga märke till samhällets klimat kan förutspå “Mintgrön, Mauve och blåbärsblå kommer bli populärt nästa vår” Eller som på bilden ovan aprikos och blommigt.

I våra olika grupper, vid just en tidpunkt, har vi ofta en gemensam känsla. Vissa människor är otroligt bra på att känna in den gemensamma känslan och uttrycka denna. Detta är det som gör att vi kanske associerar David Bowie med 70-talet och tex Prince eller Micheal jackson med 80-talet.

 

Oavsett om vi får känslan av att vilja uttrycka oss på grund av vår personlighet eller från samhället omkring oss så har vi alla en gemensam punkt. Precis som att Cyndi Lauper säger att det känns som att hon kopplar upp till en högre kraft när hon sjunger, kan vi vända fokuset bort från nya trender och se inåt. Där kan du utforska vad det betyder att vara just du, och hur det då speglas i dina kläder.

 

Vi kan ändra på slutresultatet igenom att ändra på en faktor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturliga material, lagningar, återanvänding och ansvarsfullt konsumerande, plats för alla, naturliga metoder och plats för en koppling större än oss själva.

 

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like