Kostym historia

Plus 4

 

Plus fours (plus fyra) eller plus twos byxorna har fått sitt namn för att dom går fyra inches (10 cm) eller två inches (5 cm) nedanför knät.

Även kallade knickerbockers (en smalare variant som slutar precis nedanför knät)

Med andra ord, riktigt stylish knäbyxor (Breeches)

Under 1800 talet var kortbyxorna från början använda som ett sportplagg, ofta inom golf men även andra utomhusaktiviteter.

Det valda materialet till kortbyxorna är olika typer av tweed.

I början av 1900-talet när modet på alla sätt förändrades mot mer användbara, enkla kläder började knäbyxorna användas utanför sportsammanhang.

Kortbyxorna fick en skjuts i popularitet av King Edward VIII.

Vi ser ofta de fina kortbyxorna på bilder från 20 och 30-talet.

Lite extra coolt är det med kvinnor i de stylish byxorna.

 

Kate Beckinsale i filmen “Cold comfort farm”

 

Så himla snygga är alla dessa kortbyxor i 20/30-tals anda!! Jag ska nog försöka mig på att återskapa looken, kanske blir det en DIY.. hmm ett par gamla jeans som klipps av? Eller så syr jag ett par? Snyggast är ju de i tweed tycker jag, men eftersom att jag försöker undvika ull och köra på en vegansk variant så ska jag se om jag hittar något liknande tyg i bomull..eller kanske linne?

 

Vill man se kortbyxorna in action rekommenderar jag att man kollar in “Bike in tweed” imorgon (Lördag) i Stockholm!! Här hittar ni eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/185777892291671/

 

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like