Kostym design

Att skapa en vision

Hur börjar resan till en klar kostymdesign?

Allt börjar med kostymens värld. Världen där karaktärerna lever och hur de förhåller sig till den.

“Manus är nyckeln” är något man ofta hör i film. Där finns visionen som berättar allt du behöver veta. Manuset kan såklart tolkas på flera olika sätt och det är här som det krävs sammarbete.

Bilden som scenografen ser måste gå hand i hand med vad maskören ser och jag som kostymör behöver förstå mig på vad dom ser osv.

 

Tänk er att ni kollar på en tavla, olika personer går förbi tavlan och ser alla olika saker. Någon lägger märke till den röda färgen i bakgrunden, andra ser blommorna målade med tjock färg och någon står och tittar en lång stund och funderar på hur det skulle varit att stå på bron mitt i all grönska. Alla ser samma tavla. Om tavlan hade varit manuset så hade det kunna bli på en rad olika sätt. Filmen skulle kunna handla om människors sätt att förhålla sig till naturen. Trädgårdsarbetaren som tog hand om parken, eller kanske om Monet själv. Ingen tolkning av tavlan är fel. Men för en sammanhängande film är det bra om vi ser ungefär samma sak..

Claude Monet- Water Lily pond, 1900

 

Hur gör vi då för att hamna på samma sida?

När jag läser ett manus för film eller TV så är det A och O att möta regissören. Regissören är den som har visionen som alla vi andra ska försöka hitta. Samtal, frågor och diskussioner leder oss i rätt riktning så att budskapet med filmen kommer fram. Och så att jag på bästa sätt kan tolka dennes vision. Det är spännande samtal då det är här kostym visionen kan byggas fram på riktigt. Ibland kan regissören ha en tydlig bild av vad hen vill ha för kostym och ibland kan det vara mer en idé eller känsla hen vill få fram. Här berättar jag alla mina tankar och idéer och ALLT kan hända. Som roligast är det när ett kostym element kan vara med och påverka riktningen på världen vi skapar.

 

 

Varje värld som skapas har sina stadgar och förhållningssätt

 

Hur ser världen ut som vi har skapat? Är det en stad där alla har rosa kläder? Fantasi eller verklighet? Kanske krävs det historisk research? Frågorna är många och det kan ta en stund innan alla bitar till just den här världen faller på plats.

 

Det är otroligt spännande att få “besöka” alla dessa olika värdar, jag har varit en del av både historiska och uppbyggda fantasivärldar.

Jag kan sitta och spåna på idéer om kostymen i de olika universumen hur länge som helst. Det är det som är så fantastisk med kostymen, hur den kan transportera mig vart som helst. Det är som en tidsresa eller en flygande matta.

 

I nästa del i den här serien tänkte jag gå lite djupare i hur jag tar fram kläder utifrån visionen som nu är skapad.

 

/Isabella Juliosdotter

You Might Also Like