DIY

Do It Yourself Regnbågsshorts

Halloj! Nu är det PRIDE vecka i Göteborg och det ska firas! Även om det känns som att sommaren lider mot sitt slut så kan det komma ett tillfälle att dra på sig ett par fina regnbågsshorts. Så idag tänkte jag berätta hur jag gjorde mina.

 

Du behöver:

  • Vita shorts i naturmaterial ( så som bomull/linne). Det går även att färga lite ljusare blå men bäst resultat får du med ett vitt tyg i naturmaterial. Det finns en massa bra alternativ på second-hand. Här har jag använt ett par vita jeans som jag klippt till shorts.
  • Textilfärg- Tjockare textilfärg är bäst för det här projektet. På Panduro hittar du färg, bor du i Göteborg så har IN-EX mycket textilfärg. Det kan vara en bra idé att kolla i konstaffärer då du kan få mer färg för pengarna. Både färgen för “ljusare tyger” och den för “mörkare tyger funkar bra! Grundfärgerna räcker för att blanda alla önskade nyanser
  • Pensel
  • Burkar/skålar att blanda i
  • Underlag som tidningspapper eller plastpåsar
  • Strykjärn

Såhär ser den textilfärgen ut som jag använder. På bilden syns även en förpackning av DYLON pulver-textilfärg som inte är nödvändig, men som jag använde i den vita färgen för att blanda till blå 🙂

“Palett” heter den färgen som finns på Panduro

 

Okej! Så nu är det dags att blanda färg. Det finns egentligen inget rätt eller fel här, knepet är att blanda ut tjockfärgen med vatten. Målar du med tjockfärgen direkt så blir tyget väldigt stelt när färgen har torkat.

Häll ut en klick färg i en skål och tillsätt lite vatten i taget. Blanda ut klumpar ordentligt! För mycket vatten gör att färgen bara åker rakt igenom tyget. Det gäller att prova sig fram! Blanda med vit färg för ljusare nyanser.

Måla ena sidan och låt torka i ett par timmar, vänd sedan försiktigt på shortsen och måla andra sidan. Tänk inte att det ska bli perfekt, färgen har ofta sin egna vilja 🙂

Låt sedan torka helt.

För att fixera färgen vänder du shortsen ut och in och stryker på avigsidan. Lägg en tygbit emellan shortsen och strykjärnet. Shortsen kan nu tvättas för hand, men häng ut dem på vädring så mycket som det går.

Nu är du klar! 😀

Nu kan du vara din egen regnbågsparad alla dar i veckan!

 

/Isabella Juliosdotter

 

 

 

 

You Might Also Like